Det digitale aftryk er fremtidens tandpleje

At det digitale aftryk er kommet for at blive, er der nok ingen, som sætter spørgsmålstegn ved i dag. Dette viste sig ikke mindst på årets odontologiske landsmøde og Swedental, hvor både temaet "Klar til digitalisering – følg med i fremtidens tandpleje" og forelæsninger på landsmødet plæderede for den nye teknik.

TEXT: Unident AB

På landsmødet (Riksstämman) i Göteborg i november holdt Björn Gjelvold, protetiker og ph.d.-studerende i Malmö, en forelæsning om "digitalt aftryk og 3D-printning", som tog fat på emnet om, hvordan intraoral scanning og 3D-printning understøtter den kliniske hverdag. Björn fortalte bl.a. om, hvordan de benytter sig af 3D-printningsteknik på klinikken og viste også patienttilfælde, hvor man anvendte intraroal scanning i stedet for det konventionelle aftryk.

Det digitale aftryk er nu på vej til at erstatte det traditionelle, og statistikken taler sit tydelige sprog med en stigning på hele 1.400 % i perioden 2015-2017, hvilket viser, at teknikken definitivt er moden. Også Björn Gjelvold mente, at tiden nu kan være inde for almene tandlæger til at satse på intraoral scanning.

  • Teknikken er mere effektiv og behagelig for både patienter og tandplejepersonale, og man slipper for at skulle håndtere den klistrede aftryksmasse, som nemt kan skabe ubehag for patienten.

  • Scanningen giver et digitalt 3D-billede af biddet på skærmen, hvilket gør, at patienten sammen med tandlægen nemt kan se, hvordan resultatet vil blive, og giver patienten mulighed for at vælge farve, form og placering på tænderne på en helt ny måde i forhold til konventionelle metoder.

  • Teknikken giver en mindsket klimapåvirkning, idet man undgår transport af afstøbninger til laboratoriet. I stedet sendes en digital 3D-fil nemt til tandteknikeren via computeren.

Læs også de seneste numre af Tandläkartidningen (nr. 11 2018), hvor Björn Gjelvold fortæller mere om digital aftrykstagning og sin igangværende ph.d.-afhandling om, hvordan intraoral scanning kan anvendes ved implantatbehandlinger. Læs her >

Synes du, at det virker interessant med digital aftrykstagning, og vil du vide mere? Så læs videre her >

Del:
Unident

Din Webbläsare stöds ej

Du bruger en forældet version af Internet Explorer. For at kunne anvende alle funktioner på vores websted skal du opgradere din browser. Klik på linket nedenfor for anvisninger om, hvordan du opdaterer din browser.

Please upgrade your browser! 
Your browser is too old and is not supported. In order to utilize all features on our site, you need to upgrade your browser. Click the link below for instructions on updating your browser.

Internet Explorerhttps://support.microsoft.com/en-us/help/17621/internet-explorer-downloads

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Bruger du Windows XP som styresystem?
Microsoft yder ikke længere support på styresystemet Windows XP, og der kommer ikke flere sikkerhedsopdateringer. Hvis du bruger Windows XP i dag, anbefaler vi dig at opgradere dit styresystem til Windows 10, eftersom Windows XP ikke understøtter nutidens teknologi

If you are using Windows XP operating system
Microsoft has discontinued support for the Windows XP operating system and no more security updates will be released. If you are using Windows XP today, we recommend upgrading your operating system to Windows 10, as Windows XP does not support today's technology.